top of page

Makine Bakımını İyileştirmek için 8 Etkili Yöntem

Güncelleme tarihi: 9 Ara 2022


Etkili makine bakımı, artan ekipman kullanılabilirliği ve yüksek performansa öncülük eder . Güvenilirlik merkezli bakım (RCM), bakımı optimize etmek isteyen kuruluşlar için altın standarttır. Bununla birlikte, RCM'nin uygulanması önemli ölçüde idari ve finansal yatırım gerektirir.

Böyle bir yatırımın mümkün olmadığı durumlarda, makine servis sürecinizi iyileştirmek için minimum maliyetle uygulayabileceğiniz sekiz temel bakım ilkesini burada bulabilirsiniz.


1) Basit bir durum izleme sistemi uygulayın

Yıkıcı arızalar bir yana, çoğu ekipman, performans gözle görülür şekilde düşmeden veya ürün kalitesi etkilenmeden çok önce bozulma belirtileri gösterecektir. Durum izleme, ortaya çıkan bir arızayı işaret edebilecek değişiklikleri belirlemek için bir makinede belirli bir koşulun gözlemlenmesinden oluşur.

Makine izleme, arızayı önlemek ve ekipman sağlığını sağlamak için bakım müdahalelerinin programlanmasına olanak tanır.

Kritik bir makine parçası için, kondisyonun en iyi nasıl izleyeceğinizi düşünün. Erken bir tehlike uyarısı sağlayacak, izlenmesi gereken bir veya iki koşul ne olmalıdır?


Genellikle durum izleme teknikleri aşağıdaki özelliklere odaklanır:

  • Yağ analizi : Akışkan özellikleri, kirlilik ve aşınma kalıntıları için yağ üzerinde düzenli olarak spektrometrik analiz yapmak üzere bir laboratuvar kullanın.

  • Titreşim analizi : Yatak arızası, bükülmüş miller, aşınmış dişler, yanlış hizalama ve gevşeklik testi yapın veya titreşimi sürekli izleyecek düşük işletme maliyetli bir IOT sensör kullanın

  • Termografi: Rulman aşırı ısınmasını, uyumsuz kayışları, gevşek bağlantıları ve motor fırçası sorunlarını tanımlar.

  • Basınç/Akış: Pompa aşınmasını, tıkanmış filtreleri ve valf arızalarını belirleyin.

Belirli bir sıklık uygulayın – günlük, haftalık veya aylık makine izleme. Trendleri belirlemek için sonuçları takip edin ve grafiğini çizin. Ya da IOT sensörleri kullanarak durum izleme sürecini otomatikleştirin

Bu yaklaşım, duruma dayalı bir bakım programının temelini oluşturur .


2) Operatörler için ekipman günlüklerini tanıtın ve eğitin

Makine operatörleriniz, makine bozulmasına karşı ilk savunma hattınızdır. Ekipmanı her gün kullanırlar ve doğru çalışan ekipmanı görünümüne ve sesine göre tanırlar.

Yine de operatör hatalarının ekipman arızasının en yaygın nedenlerinden biri olduğu gerçeğinden kaçamayız . Hepsinin ekipmanı doğru şekilde kullanmasını sağlamak çok önemlidir.

Güvenli ve verimli makine işletimi sağlamak için tüm operatörlerin izlemesi gereken standart bir işletim prosedürü geliştirin ve ardından onları bu prosedürü kullanmaları için eğitin. Ayrıca, onlara yaygın hataları nasıl tespit edeceklerini öğretin ve bunları temizleme ve yağlama gibi küçük günlük görevleri yerine getirmek için kullanın. Başka bir deyişle, otonom bakımı uygulamayı düşünün .

Hayatlarını kolaylaştırmak için operatörlerin endişelerini, gözlemlerini veya hatalarını kaydetmek için kullanabilecekleri ekipman günlüklerini tanıtın. Bakım personelinize günlükleri en az günlük olarak kontrol ettirin. Tüm açık öğelerin üç yoldan biriyle kapatılmasını zorunlu kılın:

  1. Endişe edilecek bir sorun değildir ve kapatılabilir.

  2. Teknisyen hemen düzeltebilir.

  3. Sorun, bir sonraki bakım dönemi için planlı bakım (PM) görevi olarak ortaya çıkar, ancak izlenebilirlik için PM görev numarasını gösteren ekipman günlüğüne işlenir.

3) Planlı bakım görev kitleri geliştirin

Ekipman üzerinde düzenli planlı bakım gerçekleştirirken, bu yinelenen görevler genellikle aynı bileşenleri ve sarf malzemelerini gerektirir.

Her bir Planlı Bakım görevinden önce ihtiyaç duyulan tüm parçaları monte etmesi işini teknisyene bırakmak yerine, önceden paketlenmiş kitler geliştirin ve her birine özel bir parça numarası verin. İzlenebilirliği artırmak ve olası karışıklığı en aza indirmek için planlı bakım görevinde kit parça numarasını kaydedin.


FS 8000H OEM Hava Kompresörü için önleyici bakım kiti. Kaynak: Alibaba.com



Düzenli bir bakım görevi planlandığında, bir depo görevlisi, planlanan her görevle ilişkili kiti stoktan çekebilir. Planlanmış bakım gününde, teknisyenler, o bakımın kapatılması için planlanan görevlerle ilgili tüm kitlerin bir paletini alacaklardır.

Kit oluşturma, planlı bakım olayından önce gerekli tüm kaynakların mevcut olmasını sağlar. Teknisyen zamanının etkin bir şekilde kullanılmasını sağlar. Ayrıca, bir teknisyenin atölyeden ayrılıp parça araması gerektiğinde ihmal edilebilecek yağlama veya conta değişimi gibi küçük ama önemli görevleri de destekler.


4) Performans metriklerini takip edin

Bakım programınızın etkili olduğunu varsayarsak, planlı bakım görevlerinin yerine getirilmemesi, zaman içinde makine güvenilirliğini ve kullanım ömrünü olumsuz yönde etkileyecektir. Mükemmel bir dünyada, önleyici bakım yapıyoruz ve acil müdahale gerektiren yalnızca bir veya iki arıza alıyoruz.

Ancak, güvenilmez ekipmanın üstesinden gelmeye çalışıyorsanız, kaynaklarınızı bağlamak için daha sık arızalar olması kaçınılmazdır.

Bakım performansının izlenmesi, planlı bakım görevlerinin zamanında ve gerekli sıklıkta tamamlanıp tamamlanmadığının yararlı bir göstergesidir . Ayrıca, bakım iş listesi kalemlerinin tamamlanma durumunu ve ne kadar ekipman arıza süresi oluştuğunu gösterir.

Ek olarak, izleme arızaları, yüksek frekanslı arızaların belirlenmesine yardımcı olacaktır. Bu bilgileri kullanarak, PM sıklığını artırabilir veya güvenilirliği artırmak için ek görevler planlayabilirsiniz.

Bu beş temel göstergeyi takip etmek iyi bir başlangıçtır:

  1. Planlanan görevlere kıyasla ayda tamamlanan Planlı Bakım görevlerinin sayısı

  2. Aylık arıza sayısı

  3. Ekipman türüne veya konuma göre arıza nedenleri

  4. Aylık eklenen ve temizlenen bakım iş listesi kalemlerinin sayısı

  5. MTTR ve MTBF


Limble, önceden tanımlanmış ölçümlerinizi otomatik olarak takip edebilir


Bu bakım metriklerini takip ederek bakımınızın iyileştiği ya da gelişmediğini ve geriye doğru kaydığını görebilirsiniz. Böylece belirli iş akışı düzeltmesi gerektirebilecek sistematik sorunları belirleyebilirsiniz.


5) Modern bir CMMS ile makine bakımını kolaylaştırın

Ekipman performansınız ve bakım prosedürleriniz hakkında veri yakalayamıyorsanız, temelde kör olursunuz ve operasyonunuzu optimize etmek için mücadele edersiniz. Bilgisayar destekli bir bakım yönetim sistemini uygulamak, birkaç yıl öncesine göre çok daha kolay ve bakım performansınız hakkında fikir edinmenizden elde ettiğiniz değer çok büyük.

Modern bir CMMS'ye abone olmak , operasyonel verileri yakalamaya ve bakım faaliyetlerini yönetmeye başlamanın düşük maliyetli ve etkili bir yoludur. Modern bakım yazılımları, aşağıdaki gibi temel özelliklere sahiptir ve bulut tabanlıdır:

  • Önleyici bakım takvimi ve zamanlaması

  • Yedek parça envanter yönetimi

  • Varlık Yönetimi

  • İş emri yönetimi

  • Raporlama

Ayrıca finans ve insan kaynakları gibi diğer mevcut iş çözümlerine de bağlanabilirler. Modern bir CMMS, makine sensörlerinden gerçek zamanlı olarak veri toplayabilir.


6) Planlı Bakım görevlerini optimize edin

Planlı bakım görevleri genellikle kur ve unut olarak ele alınabilir - bir kez yazıldığında nadiren tekrar ziyaret edilirler. Tüm planlı bakım görevlerinin sürekli incelemesini yürütmek, bakım stratejinizin hayati bir parçasıdır. Her görevin aşağıdakiler için kontrol edilmesini sağlar:

  • Devam eden alaka düzeyi: Hala ihtiyacınız var mı? Değilse, silin.

  • Etkinlik: Gerekirse, açıklanan görev ilerlemenin en etkili yolu mu? Daha fazla veya daha az bilgi veya adıma mı ihtiyaç var?

  • Verimlilik: Görev, ihtiyacınız olanı başarabilirken, onu daha verimli hale getirebilir misiniz?

  • Doğruluk: Görev, doğru kılavuz referanslara ve yedek parça kitlerine atıfta bulunuyor mu?

  • Planlama: Tanınan zaman yeterli mi yoksa fazla mı tahmin ediliyor? Ve görev için gereken insan kaynağı hala ilgili ve doğru mu?

  • Çoğaltma: Bazı örtüşen görevler var mı? Belki de onları bir araya getirmenin zamanı gelmiştir.

  • Görev eksikliği: Verileriniz yeni bir PM görevinin uygun olabileceğini gösteriyor mu, yoksa ihmal edilen ekipmanlar mı var?

Optimizasyon sırasında, ek standardizasyondan yararlanabilecek görevleri belirleyin. Belirli önleyici bakım kontrol listeleri oluşturarak bunları kolaylaştırın ve ardından bunları bakım planlarınıza entegre edin.

Sürekli iyileştirme kültürünün uygulanması, bakım programınızda sürekli olarak küçük değişiklikler yapılmasına izin vererek, bakım yatırımınızdan maksimum getiriyi sağlar.


7) Bir yağlama programı oluşturun

Yağlamayı planlı bakım görevlerine gömmek yerine, her öğenin zamanında yağlanmasını sağlamak için bağımsız bir yağlama programı oluşturun.

Yağlama için bağımsız, rutin bakım programları oluşturmak, şunları yapmanızı sağlar:

  • Tüm yağlama noktalarını arayın, bulun ve kaydedin. Genellikle eski makinelerde zor bir iştir.

  • Çalışma saatlerini veya döngü sürelerini düşünün. Yağlama, makine kullanımına bağlı olarak değişen dinamik bir iştir.

  • Her yağ değişimini programa dahil edin ve her yağ numunesinin sonuçlarını alın.

  • Kullanılacak doğru yağlayıcıyı, miktarını ve izlenmesi gereken prosedürü belirleyin.

  • Yağlama noktalarının engellendiği, kırıldığı veya kapatıldığı tespit edilirse düzeltici bakım görevlerini gerçekleştirin.

Maksimum varlık ömrünün elde edilmesi birkaç değişkene bağlıdır, ancak güvenilirliğe yardımcı olacak en temel eylemlerden biri kapsamlı bir yağlama programıdır.


8) Pompa ve dişli kutularında yumuşak ayak analizi ve mil hizalaması yapın

Dönen makinelerde şaftın yanlış hizalanması, aşağıdaki sorunlardan dolayı artan bakım maliyetlerine ve erken arızaya katkıda bulunur:

  • Artan titreşim

  • Aşırı conta ve yatak aşınması

  • Mil veya kaplin arızası

  • Artan sürtünme

  • Artan enerji tüketimi

  • Artan yağ sızıntısı

  • Civata gevşemesi

  • Kayış aşınması ve arızası

Mil hizalaması öncesinde veya sırasında yumuşak ayak analizi yapmalısınız . Yumuşak ayak, dönen ekipmanın bir veya daha fazla ayağının montaj plakasıyla iyi temas etmemesi anlamına gelir. Altlıksız bırakılan montaj dökümleri, çalışma sırasında çatlayabilir, bu da hiza bozukluğuna ve aşırı titreşime neden olabilir. Pompa veya dişli kutusu montajı sırasında lazer hizalama sistemlerinin kullanılması, yumuşak ayak sorunlarının giderilmesini ve doğru şaft hizalamasını sağlayacaktır. Doğru hizalama, dönen ekipmanın mümkün olduğu kadar uzun süre dayanmasına yardımcı olarak erken arıza ve arıza süresini azaltır. Bu örnek, farklı türdeki makine bakımlarının, endüstri makinelerini ve diğer ekipman parçalarını planlanmamış arıza sürelerinden uzak tutmanın yanı sıra etkin ekipman bakımının nihai hedefine nasıl katkıda bulunabileceğini göstermektedir.


Makine bakımını bir sonraki seviyeye taşımak

Kapsamlı bir güvenilirlik merkezli bakım (RCM) programı uygulamak, operasyonların çalışma süresi, ekipman güvenilirliği ve azaltılmış bakım harcamalarıyla amorti olacaktır. RCM finansal kabiliyetinizin dışındaysa 80/20 prensibine göre çalışabilirsiniz. Buradaki fikir, bakım kazancınızın %80'inin, günlük olarak gerçekleştirdiğiniz önleyici eylemlerin %20'sinden geleceğidir.

Tüm etkili bakım programlarının özünü oluşturan, tek başına uygulayabileceğiniz bazı temel şeyleri özetledik.

Limble CMMS, bakım bakımını organize etmek, otomatikleştirmek ve kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Nasıl yapılacağını öğrenmek için bir demo talep edin , ücretsiz bir deneme başlatın.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Demo ister misiniz?

Formu doldurun ve bir uzmanımız demo tarihi belirlemek için size ulaşsın:

Teşekkürler. Talebinizi aldık!

bottom of page